Българин си основа държава в Тихия океан

Нова Атлантида ще е княжество, търси за поданици нобелисти и компютърджии

Собствена държава си основа българският бизнесмен Владимир Баланов. Намира се на плаващ остров в Тихия океан, на около 16 000 км от България и 1000 км северно от Нова Зеландия. Площта ѝ е 27 хил. кв. км, или колкото Белгия, и всъщност се намира на плаващ остров, образуван от пемза при изригването на подводен вулкан.

“Две години опитвах

да присъединя

острова към

България,

предлагах го и на Европейския съюз. Нито един чиновник не се развълнува и реших, че ще направя собствена държава”, разказа пред “24 часа” Владимир Баланов. Българското външно министерство отхвърли искането му да присъедини острова, който е собственост на негова фирма, към страната, защото на него нямало местни жители.

Всъщност правилното обръщение към него вече е княз Владимир Баланов, тъй като новата държава е княжество. Казва се Нова Атлантида и засега има 3-ма жители – князът, съпругата му Галина и синът Йордан. Намерен е обаче вицепремиер и четвърти поданик – шефът на “Менса” в България Христо Радков.

Баланов избрал монархията като форма на управление, за да избегне възможността да бъде свален на купени избори, ако Нова Атлантида е република.

“При избори нямам никаква гаранция, че няма да се появи някой олигарх, да докара някакви поданици и да завземе всичко”, разказва Баланов.

Княжеството вече си

има конституция, с

която е станало и

обявяването на

държавата

В момента му трябва признание от поне една друга държава, за да бъде съвсем официализирана процедурата. Князът води преговори с доста страни от Южна Америка, а и от ЕС. Засега е решил да ползва българските закони, докато Нова Атлантида напише собствени.

Владимир Баланов не крие, че се е вдъхновил за създаването на новата държава от Либерланд – основана през април тази година от чеха Вит Йедличка върху 7 кв. км ничия земя между Сърбия и Хърватия. Докато Либерланд залага на свободния живот и дори позволява наркотиците, то Нова Атлантида е повече бизнес начинание.

Княз Баланов със скулптора Георги Чапкънов, който се е заел със задачата да направи герб на новата държава.

Островът държава разполага с 12-милна зона териториални води и 200-милна икономическа зона около него. И съответно, рибните ресурси в тази част от Тихия океан, както и с подземните богатства.

Княз Баланов обаче има доста по-перспективни планове за Нова Атлантида. Разработил е четири варианта. Първият предвижда създаването на социална мрежа за гражданите на новата държава на адрес IQ140.eu. С регистрацията новите поданици ще получат по 500 княжески долара, но в електронни пари тип биткойн.

Три пъти повече ще получават регистрираните нобелисти, които имат право на поданство по право според Конституцията на Нова Атлантида.

С парите си

поданиците стават

акционери

в новата държава, а разрастването на социалната мрежа трябвало да гарантира приходи от реклама и съответно създаването на национално богатство наравно с природните богатства на острова.

Именно заради виртуалната валута князът иска да привлече за поданици компютърни специалисти.

Допълнително виртуалните княжески долари можело да бъдат ползвани за обмяна между поданиците.

Така изглежда островът, завладян от Баланов, който е територията на новото княжество.

Най-амбициозният вариант за бъдещето на Нова Атлантида предвижда влизането ѝ в ЕС, и то заради икономическите проблеми на съюза.

Според княз Баланов Нова Атлантида има възможност да осигури 4 трилиона евро, с които икономиката на ЕС да бъде рестартирана.

“Икономическият

потенциал на острова

е около 100 трилиона

долара

Можем да създадем акционерно дружество с участието на острова, ЕС и 28-те членки”, разказва Баланов за плана. Всеки акционер ще получи по 3,3% от това дружество, което означавало акции по около 1 трилион. Европейската централна банка пък можела да изкупи акции за 4 трилиона, с което също да стане акционер. Тези пари според плана се делят на три – 1 трилион остава за акционерите, а останалите се вкарват в два фонда. Първият щял да е за инфраструктурни проекти като предложения от плана “Юнкер”. Вторият да напечата ваучери за по 3000 евро за всеки гражданин на ЕС, с които да се купуват европейски стоки и съответно да се завърти икономиката.

Баланов възнамерява да продаде още малко от дела на Нова Атлантида на ЕЦБ срещу 180 млрд. евро, с които да финансира 3 научни центъра в ЕС. Единият ще е в родния му Свищов, вторият в Солун, а третият в Германия. Идеята е те да привлекат най-добрите световни учени.

Амбициозните планове за бъдещето на Нова Атлантида зависи засега от набирането на кандидати за граждани. Изискването към тях е да не са осъждани и да не се укриват от правосъдието в родните им страни.


'Българин си основа държава в Тихия океан' няма коментари

Бъди първият коментирал!

Сподели какво мислиш

Имейл адресън няма да бъде публикуван.

dolphins  © 2021 Principality of New Atlantis